Anasayfa / VMWare Workstation / VMWare Workstation Sanal Makine

VMWare Workstation Sanal Makine

Merhaba arkadaşlar bu yazımda VMWare Workstation üzerinde sanal makine oluşturma ve makinemizin kullanacağı donanım özelliklerini anlatacağım. Başlamadan önce VMWare Workstation kurulumu olmayanlar bu linkten kuruluma gidebilirler.

1- WMVare Workstation programını başlatıyoruz. Create New Virtual Machine (Yeni Sanal Makine Oluştur) tıklıyoruz.

2- Typical ve Custom adın da iki seçenek var.  Typical seçersek bir çok ayarı bizim için otomatik yapıyor (Ram ayarı, işlemci çekirdek ayarı, Harddik ayarı, sanal switch ayarı). İstersek kurulumun sonunda customize seçeneğinden tekrar elle ayar yapabiliyor olacağız. Custom’ da ise sanal makinenin tüm donanım özelliklerini elle ayarlayarak ilerliyoruz. Ben Typical’ ı seçtim ilerde customize diyip tekrar ayarları elden geçireceğim.

3- İşletim Sistemini nereden yükleyeceğimiz’ i belirtiyoruz. İster isek fiziksel makinemize bağlı bir disk üzerinden yada bir image(iso) dosyasının yolunu göstererek yüklüyoruz. Ben de iso dosyası var onu seçip yükleyeceğim. İnstaller disc image file’ a tıklıyorum. Browse dan iso dosyasının yolunu gösteriyorum.

4- Yolu gösterdikten sonra altta bir bilgilendirme çıkıyor seçtiğim iso dosyasında hangi işletim sistemi sürümü var bana onu gösteriyor. Windows 8.1 x64 seçtim ben.

5- Sanal makinemize bir isim veriyoruz. Sanal makinemizin fiziksel makine de dosyalarının nereye saklanacağını seçiyoruz. Ben default olarak bırakıyorum. Default olanı C:\Administrator\Documents\Virtual Machines\……(Sanal makineye verdiğimiz isim.)

6- Disk boyutunu seçiyoruz. Önerilen 60 gigabytemış. Ben önerilen de bırakıyorum. Kaç yazarsak yazalım en maksimum kaldırabileceği boyut fiziksel makinemiz deki disk boyutu olacaktır. Altta ki seçeneklere bakalım. Store virtual disk as a single file. Sanal makine diskini tek bir dosyada tut diyor. Bu seçenek de makine hızlı çalışır disk tek bir dosya üzerinde çalışacağından ama veri kurtarma çok zor. Split virtual disk into multiple files bunu seçersek kısaca veri kurtarmak daha kolay olur fakat diskin çalışma performansı düşer. Dataları diskte farklı farklı dosyalara yazıyor. Performans açısından ben Store virtual disk as a single file seçeneğini seçiyorum.

7- Yukarı da bahsettiğim Customize Hardware kısmı sanal makinemizi kurulumunu tamamlamadan önce ister isek manuel olarak tekrar ayarları yapabiliyoruz. Gelin hep beraber bir bakalım.

8- Burada sanal makinemizin donanım özellikleri mevcut ilk olarak Ram’ e bakalım. Default olarak 2 GB geliyor. Ben 3 GB yaptım. Ses donanımına tıklayıp remove dedim. Sesle bir işim yoksa yada kullanmadığımız bir aygıt varsa remove diyebiliriz. Aynı şekilde eklemek ister isek Add diyip ekleyebiliriz. Ekstra aygıt demek ramden kullanmak demek  yüzden sesi çıkardım sesle bir işim olmadığı için.

9- Ağ (Network) ayarı var. Bu seçenekleri Sanal Switch konusunda detaylı olarak anlatacağım. Custom diyip hali hazırda gelen WMnet8 i seçtim.

10- Bizim daha çok işimize yarayan ayarlar bunlardı. Close diyip Finishe tıklıyoruz ve sanal makinemiz oluşuyor. Sanal makinemizi başlatıp. Windows kurulumu yapıyoruz. Windows kurulumuna buradan ulaşabilirsiniz.

Hakkında omerfarukaydin

İlginizi Çekebilir

Windows Server 2012 R2 Test Ortamı Hazırlık

Merhaba arkadaşlar Hyper V Manager ya da WMWare Workstation sanal test ortamları oluşturup denemeler yapacağız. …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Wordpress Tema indir