Merhaba arkadaşlar bu yazımızda artık sanal ortamımızda testler yapabileceğimiz server türlerinden Domain Controller kuracağız. Bu bizim DC serverımız olacak. Kuruluma başlamadan bu ayarları yapmanızda fayda var.
1- Sanal makinemiz üzerinde Server Manager’ ı açıyoruz. Add Roles and features diyoruz.
2- Before you begin başlamadan önce yapmanız sizin faydanıza olacaktır diyen ve bize öneriler veren başlangıç sayfası açılıyor. Administrator hesabının şifresinin güçlü olması, Ağ ayarlarında statik ip adresi verip konfigürasyonu tamamla, Tüm güvenlik güncellemelerinin yapılması ve sistemin güncellemelerinin tam olmasında fayda var diyerek bize öneri de bulunuyor.
3- Installation Type Yükleme tipini seçiyoruz. Biz bir rol be bu rolün yönetimi için gerekli olan araçları, özellikleri yükleyeceğiz.
4-Kurulum yerini seçiyoruz. Biz bu sanal makine üzerindeki serverımıza kuracağız.
5- Serverımıza rol seçiyoruz. Active Directory Domain Services seçiyoruz. Bu bizim domain controller ımız oluyor. Bize bir uyarı veriyor. Bu rolü yükleyebilmek için bu özellikleri de yüklemeniz lazım, biz de add features diyip yüklemeye ekliyoruz.
6- Rolün ne işer yaradığını ve özelliklerinden bazı bilgiler veriyor.
7- Kurulum ve kurulacak hakkında özet gösteriyor. En üstteki Restart the destination server automatically if required, eğerki yükleme yeniden başlatma isterse otomatik yap izin veriyorum diyoruz.
8- Yüklemeyi başlatıyoruz. Succeeded yazısını aldığımızda yükleme tamamlanmıştır demek.
9- Yükleme bitti Dc mizi aktif hale getirip kullanabilmek için ADDS rolünü promote ediyoruz. Üstteki bayrak simgesine tıklayıp, promote işlemine başlayabiliriz.
10- Deployment Configuration altında önce bu DC miz ne olacak yeni bir forestın başlangıcı mı yoksa var olan forest üzerinde yeni bir domain mi yada bir domainin alt domaini mi onu seçiyoruz. Biz new forest diyoruz. Hem forest başlatıyoruz hemde forestın ilk domain controllerını kurmuş oluyoruz. DC mize bir isim belirliyoruz.
11- Forest üzerinde çalışacak ve minimum forestımızın desteklediği, iletişime geçeceği domain controller hangi server işletim sistemi seviyesin de olsun bunu seçiyoruz. DC Restore mode için bir şifre belirliyoruz.
12- DNS Options biz onu elle oluşturduk. Bir önceki yazımı okursanız eğer ordaki ayarı yapmanız yetecektir. Burdaki uyarıya tamam diyoruz geçiyoruz.
13- Netbios name dokunmuyoruz buna. Domain isminde Türkçe karakter kullanmamakta fayda var.
14- ADDS veritabanı, log ve sysvol dosyalarının nerede tutulacağını belirtiyoruz. Defaultla gelene dokunmamıza gerek yok. Ben dokunmuyorum.
15- Ayarlamalarımız tamam şimdi kurulumu başlatıyoruz promote muzu sonlandırıyoruz. Başlamadan önce bir özet sayfası açıyor. Orada View Script dersek bize bir script kodları oluşturuyor ve gösteriyor. Bu kodları Power Shell de çalıştırırsak aynı ayarlarda yeni bir DC kurabiliriz.
16- Eğer herşeyi doğru yaptıysak, bir test yapıyor bu testen geçersek kuruluma başlıyoruz.
17- Install diyoruz ve kurulum tamamlandığın da otomatik yeniden başlatacak makinemizi.
18- Yeniden başladıktan sonra artık DC miz hazır kullanabiliriz.
19- Kısayoldan ADDS üzerinde Users and computers’ a ulaşmak istersek; Windows + R (Run) dsa.msc yazıp çalıştırıyoruz.