Anasayfa / HyperV / Windows Server 2012 Master – Clone (Child) Machine

Windows Server 2012 Master – Clone (Child) Machine

Bu yazımızda daha önce kurulumunu yapıp test ortamı için gerekli ayarları ve hazırlıkları yaptığımız sysprepli Windows Server 2012 R2 Master Makineden nasıl child makine oluşturacağımızı anlatacağım. Bu Masterdan child makine oluşturma ne işe yarar son resimde çok açık ve net anlayacaksınız. Ortam hazırlamasına buradan bakabilirsiniz.

1- Hyper V Manageri açıyoruz. Sağ tarafta actions panelinden new -> Harddsiki seçiyoruz.

 

2- Sanal hard disk oluşturma sihirbazı açılıyor. Bu sihirbazla neler yapabiliriz açıklama yapmış

 

3- Choose disk format, oluşturacağımız diskin formatını seçiyoruz. VHD 2 TB a kadar sanal disk desteği sağlar diyor. VHDX Windows server 2012 işletim sistemiyle geldi onda önceki sürümleri desteklemez çalıştırmaz. 64 TB’ a kadar destek sağlar ve elektrik güç kesintilerinden oluşan tutarsızlıklara karşı esnek davranır dayanıklıdır gibisinden bir açıklama var. Biz VHDX seçiyoruz.

 

4- Disk tipini seçiyoruz. Differencingi seçiyoruz. Parent – child ilişkisi kurmamıza olanak sağlıyor. Bu yapıda bir tane master gösteriyoruz. Diskimiz onu referans alarak çalışıyor.

 

5- Diskimizin ismini ve lokasyonu yani kayıt yerini belirliyoruz.

 

6- Disk konfigürasyonu burada master yada parent diskimizi seçiyoruz. Browse diyerek kurmuş olduğumuz ve ortamını hazırladığımız Windows Server 2012 R2 Master makinemizin diskini gösteriyoruz.

 

7- Seçtikten sonra Next diyoruz.

 

8- Sanal disk oluşturma sihirbazını bitirip sanal disk oluşumunu sonlandırıyoruz.

 

9- Ben test ortamım için 6 makine kuracağım bunun için oluşturmuş olduğumu yeni child diskin olduğu lokasyona gidiyorum, diskin 5 tane daha kopyasını oluşturuyorum aynı klasör içinde. İsimlerini anlayabileceğim şekilde yapılandırıyorum.

 

10- Hyper V Manager üzerine geri dönerek artık yeni makine oluşturup sırasıyla bu makinelere bu diskleri bağlıyorum.

 

11- Sanal makinemize bir isim veriyoruz.

 

12- Generasyon seçiyoruz. Şimdilik generation1 den gidiyoruz. İlerleyen yazılarımda farklarından bahsedeceğim.

 

13- Memori, Bellek atama. Sanal makinemize fiziksel makineden ram atıyoruz. Burası startup başlangıç da kullanmasını istediğimiz ram miktarı bunu sonradan değiştirebiliriz istersek de başlangıçta 1GB. verir, dinamiğe çevirip ihtiyacın kadar kullan diyebiliriz. Bu ihtiyacın kadar kullana üst sınır getirebiliyoruz sonradan settings üzerinden.

 

14- Ağ konfigürasyonu buradan istersek gerçek internete çıktığımız interneti seçebiliriz. İstersek sanal iç test ortamı için sanal ağ oluşturabiliriz. Private network oluşturup onu seçebilirsiniz.

 

15- Sanal Hard diskle bağlantı türünü seçiyoruz. 3 seçenek var. İstersek yeni temiz sanal disk oluşturabiliyoruz bunu daha önceki ilk kurulumlar da kullanmıştık. Use an existing virtual hard disk hazır olan sanal hard disk kullan biz bunu kullanacağız master diskten oluşturduğumuz child disklerden bir tanesini seçip bu makinemize bağlıyoruz. Attach a virtual hard disk later sanal makinemizi oluşturuyoruz diskini sonradan ekliyoruz.

 

16- Finish diyerek artık sanal makinemizin kurulumunu tamamlıyoruz ve makinemizi çalıştırıyoruz.

 

17- 5 adet daha sanal makine oluşturuyoruz aynı bu adımları takip ederek

 

18- Makinemizi çalıştırdık disk boyutuna gidip bakıyoruz.

Gördüğünüz gibi 800 mb gibi düşük bir boyut olarak yer kaplıyor. Master – child makine oluşturmanın en büyük avantajı bu diyebiliriz. Ana dosyayı masterdan çalıştırıyor sadece bazı ayarları ve değişiklikleri kendi üstüne yazıyor. Normalde 6 makine için 48 GB alan ayırmam gerekirdi o sadece kurulumları için böylelikle 15 GB gibi bir rakama ilk kurulumlarını tamamlamış oldum.

Hakkında omerfarukaydin

İlginizi Çekebilir

Hyper-V SCSI Disk Bağlantısı

Merhaba arkadaşlar bu yazımızda Hyper-V üzerinden sanal olarak oluşturduğumuz diskleri scsi olarak ekleyeceğiz. scsi olarak …

1 Yorum

  1. Merhabalar Ömer Bey bu adımları takip ettigimizde Master’ın user bölümü ilk sanal makine için parola gireceğimiz yere geliyor. Master’ın kullanıcı adı parola kısmını buradan nasıl götürebiliriz

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Wordpress Tema indir