Merhaba arkadaşlar Hyper V Manager ya da WMWare Workstation sanal test ortamları oluşturup denemeler yapacağız. Her seferinde sıfırdan kurup ortamı ayarlamakla uğraşmak yerine bir kere kurup ayarlamalarımızı yapıp sysprep yapıp master alacağız. Bu masterdan clone’ lar oluşturup kendi test ortamımızı oluşturacağız ve birer checkpointlerini alacağız. İstediğimiz kurulumları yapıp testimiz bittiğinde revert ederek her test için hızlı bir ortam oluşturmuş olacağız. Öncelikle fiziksel makinemizde sanal Windows server 2012 r2 kurulumu yapıyoruz bir adet tüm ayarlarımızı bunun üzerinde yapıp master olarak kullanacağız. Windows Server 2012 R2 kurulumunu tamamlamak için buradan kurulum yazımızı okuyunuz.
1- Kurulumdan sonra ilk olarak Server Manager üzerinde IE Enhanced Security Configuration ayarını off yapıyoruz. Bu ayar bizi potansiyel tehditlerden korumak için gerçek sunucuda güvenlik açığı oluşturabilir bu yüzden Internet explorer da arama yaparken her gitmek istediğimiz site de bize onay soruyor bu onaylar kullanımı çok yavaşlatıyor zaten test ortamı olduğu için olur da internete çıkarsak rahat edelim diye bu ayarı off yapıyoruz. NOT: Sadece test ortamında kullanalım!
2- On yazan yere tıklıyoruz. Ayar kimler için etkin olsun diyor. Users ve administrators ikisi içinde kapatıyoruz.
3- Arkadaşlar Server Manager default da her logon da otomatik açılıyor. Bu da her açılışta sistemimizi gereksiz yavaşlatabilir. Atıyorum DC kurduk test yapıyoruz, her açılışta açılmasına gerek yok. Gerektiği takdir de biz açar ayarımızı kurulumu muzu yaparız. Öncelikle Windows + R (Run) açıyoruz. gpedit.msc yazıyoruz.
4- Bu ayar bilgisayarı etkilediği için computer settings altında Administrative Templates-> System -> Server Manager altında “Do not display Server Manager automatically at logon” (Server Manager Oturum açıldıktan sonra otomatik olarak gösterilmesin açılmasın) seçeneğine çift tıklıyoruz.
5- Açılmasın dediği için bunu aktifleştirmemiz lazım yani enabled yapıyoruz.
6- Eğer test ortamındaki cihazımız internete çıkıyorsa interneti var ise Windows updatelere de gerek yok sürekli olarak her test ortamında güncelleme yaptırmaya çalışarak interneti yormaya gerek yok fiziksel makinemizin güncel olması faydamıza olacaktır. Güvenlik açısından. Sol alttan Windows logosuna sağ tıklıyoruz. Control paneli açıyoruz.
7- System and Security’ i açıyoruz.
8- Windows update tıklıyoruz.
9- Change settingse tıklıyoruz.
10- Important updates altından never check for updates seçiyoruz. Asla güncelleştirmeleri kontrol etme.
11- Sanal test ortamlarında çalışırken test yaptığımız sunucular arttıkça karıştırmaya başlayabiliriz aralarında geçiş yaparken. Backinfo diye bir programı startup’ a gömeceğiz. Başlangıçta çalışıyor istersek çift tıklayarak da çalıştırabiliriz. Bu program bilgisayarla ilgili bir çok özelliği çekip duvar kağıdı yaparak masaüstüne getiriyor. Makineler arasında geçiş yaparken makineyi tanımamızı kolaylaştırıyor. Bunun için size vereceğim iso dosyasını sanal makineye insert diyerek takın.
12- C: sürücüsünün altında Backinfo diye bir klasör açıp altına yerleştirin. Masaüstüne de bir kısayol yollayın.
13- Sonra C:\ProgramData\Microsoft\Windows\StartMenu\Programs\Startup’ ın altına kısayolu masaüstünden kesip yapıştırın. Adını BackInfo olarak yeniden düzenleyin. Bu yazdığımız yol windows açılışında çalışmasını istediğimiz programların exelerini buraya atıyoruz. Başlangıçta bu program çalışıyor.
14- Ben yapmayı unuttum fakat yaparken aklıma geldi son olarak Control Panel üzerinden güç seçeneklerine girip Ekranı karart yada ekranı kapat ve uyku moduna geçme süresi gibi süreleri 3-4-5 yada never olarak değiştirebilirsiniz.
15- Artık sysprep diyoruz Masterımızı kapatıyoruz. Windows + R (Run) sysprep yazıyoruz.
16- Enter System Out – of -Box Experience ve shutdown seçiyoruz.
17- Artık master makine hazır bu makineden childlar oluşturup kendimize test ortamı kurmaya başlayabiliriz.