Merhaba arkadaşlar,
Bugün Active Directoru üzerine kullanıcalar ve organizal unit ekleyeceğiz. Bu ekleme işlemini yaparken tek tek el ile eklemeyeceğiz öncelikle bir tane excel hazırladım. Excel’ e isimleri girdikçe bize cmd kodunda kullanıcı ekleme ve kullanıcıya istediğimiz özellikleri eklememiz için gerekli kodları oluşturuyor. Organizal Unit içinde cmd kodları oluşturdum. Size hazır halini vereceğim dikkat etmeniz gereken yerleri söyleyeceğim.
Bu işlemlere başlamadan önce DC kurulumu yapmış olmanız gerekmektedir.
Bu dosyayı indirerek aşağıdaki örnek ortamı sizde benimle beraber hızlıca yapabilirsiniz.
1- DC kurulu makinemizi başlatıyoruz. Active Directory Users and Groupsu açıyoruz. Burası Active Directory üzerinde kullanıcıları, grupları, organizal units… vb. objelerimizi yönettiğimiz araç(tool). Run üzerinde dsa.msc yazarak çalıştırabiliriz.
2- Benim DC adım omerfarukaydin.com. Active Directory Domain Service kurarken eşsiz ve türkçe karakter kullanmadan isimlendirelim.
3- Ben ISTANBUL ve ANKARA ouları açacağım. Bu oular altında Derpartmanlar OU’ su açacağım. Departmanlar OU’ su altında ise; Satis, Personel, Muhasebe, IT, ARGE, IK, Staff ouları açacağım. Bu birimlerin altınada Personel ve Bilgisayarlar Ouları açacağım. Herşeyi böyle kategorize etmek bize yönetim kolaylığı sağlar. dsadd ou ou=”ou’ ya vermek istediğiniz isim”,dc=omerfarukaydin,dc=com benim domain adım omerfarukaydin.com oldugundan böyle yazarak CMD üzerinde Ou mu olusturabilirim. İç içe Ou eklerken de en içten en dışa doğru yazarak gidiyoruz. Örnek: dsadd ou ou=Personel,ou=Istanbul,dc=omerfarukaydin,dc=com bu komut Istanbul Ou su içine Personel diye bir ou oluşturucak. Örneğimiz için yazmamız gereken kodları zaten sizinle paylaştım yukarıda içince var sadece dc=aydin,dc=com yazan yerde kendi domain isminizi kullanın örneğin; omer.net dediyseniz size attıgım kodlarda dc=aydin yerine dc=omer, dc=com yerine dc=net yazın sadece bu kısımları düzelterek sizde bu OU örneğini kendi Active Directory’ niz üzerinde oluşturabilirsiniz.
4- Tüm bunları kopyalayıp cmd üzerinde yapıştırıyoruz.
succeeded adı altında geri dönüş alıyorsanız herşeyi düzgün yapmışsınızdır, almıyorsanız dc kısımlarının sizin active directory isminizle aynı olduğuna dikkat edin.
5- Şimdi bu oulara rastgele kişilerle dolduracağız. Size attığım dosyalar içinde bunun hazırı var sadece Dc kısımlarını düzeltiyoruz.
Hepsini kopyalayıp CMD üzerinde yapıştırıp çalıştırıyoruz.
dsadd succeeded yazısını görüyor isek bu kısımda tamamdır.
Tam olarak 1000 kullanıcı Ankara ve İstanbul’ a dağıtıldı artık ortamımızda kullanıcılar ve oular hazır.