Merhaba arkadaşlar,
Bugün domain ortamına aldığımız bilgisayarların otomatik olarak ip almasını sağlayan ve ip bloğunu belirlediğimiz, IP adresi bloğu oluşturmaya, bu bloktan ip ataması ve atanan ip adreslerinin bilgisini tutan DHCP servisini kuracağız. Ben Windows Server 2012 R2 kullanıyorum, kullanımı daha kolay ve şu an da en çok kullanılan sürüm .
DHCP kurmadan önce ortamımız da yada rolü kuracağımız server üzerinde bir tane Domain Controller olmalıdır. Domain Controller yüklemek için tıklayınız.
Windows Server 2012 R2 kurmak için tıklayınız.
1- Server Manager’ ı çalıştırıyoruz. Add Roles and Features’ a tıklıyoruz.
2- Başlamadan önce belli başlı uyarılar göreceğiz bunlar; administrator hesabında güçlü bir şifre olsun. Örnek; StrongPass2. (büyük harf, küçük harf, rakam ve noktalama işareti 4 ünü bir arada kullanmak güçlü şifre oluşturur.), Ana makinemize statik ip veriyoruz yani elle ip yapılandırması yapıyoruz, en son güvenlik güncellemelerinin yüklenmiş olduğundan emin oluyoruz.
3- DHCP servisi bir rol olduğu için, Role – based or feature – based installation seçeneğini seçiyoruz.
4- DHCP rolünü yükleyeceğimiz serverı seçiyoruz.
5- DHCP Server’ ı seçiyoruz. Bize diyor ki bu rol servisini yönetebilmek için bu yönetim araçlarını ve özelliklerini yüklemen lazım diyor. Add features diyoruz.
6- Gerekli features’ ları biz zaten bir önceki aşamada Add Features diyerek ekledik. Next diyoruz.
7- Yüklemeye başlamadan önce statik bir ip adresi verdiğinden emin ol diyor bu makineye, ikinci öneri de ip dağıtma planını kafandan oluşturup gözden geçirdin mi diyor yani ne yapacağın hakkında fikir sahibi ol diyor.
8- Yükleme sırasında yeniden başlatma gerekir ise benim yerime otomatik başlatı seçiyoruz ve yükle diyoruz.
9- Installation succeeded yazısı geldikten sonra Complete Dhcp Configuration yani Dhcp konfigürasyonu tamamla diyoruz. Bunu yapmaz isek Dhcp rolünü kullanamayız, yönetemeyiz.
10- Complete Dhcp Configuration tıklamadan kapattıysanız eğer tekrar buradan erişebilirsiniz. Server Manager üzerinde bayrağa tıklayarak.
11- DHCP rolünü kullanabilmek için üzerine administrator kullanıcısının ataması yapıyoruz.
12- DHCP üzerinde Domain üzerinden hangi kullanıcı yetkili olacak diyor. Domain adminine yetki veriyorum.
13- Özet penceresi açıldı. Hedef bilgisayardaki DHCP servisini yeniden başlat diyor değişikliklerin etkili olabilmesi için. Son olarak da DHCP servisi yetkilendirildi diyor.