Anasayfa / Windows Server 2012 R2 / DHCP / DHCP üzerinde Scope Oluşturma

DHCP üzerinde Scope Oluşturma

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımda DHCP üzerinde scope oluşturacağız. Scope domain ortamın daki cihazlarımıza ip atamaya yarar. Scope üzerine ip konfigürasyonu tanımlarız, bu tanımlamaya ve ayarlara göre scope domain ortamındaki cihazlarımız bir ip adresi verir ve üzerinde tutar. Gelin hep beraber bir scope açalım ve ayarlarını inceleyelim.

Kuruluma başlamadan önce DHCP rolünü kurmak için tıklayınız.

1-  Server Manager üzerinden DHCP Manager’ i çalıştırıyoruz. DHCP Manager DHCP servisini yönettiğimiz araçtır.

 

2- DHCP altında Domain Controller listesini görüyoruz. Hangi domain ortamı için scope belirleyeceksek onun altından IPv4 üzerinde scope oluşturuyoruz.

 

3- Yeni scope oluşturma sihirbazı açılıyor. Ağ üzerindeki bilgisayarlara ip adresi dağıtımı için kuruluma başlıyoruz.

 

4- Name Scope’ a bir isim belirliyoruz. Hangi Ip adresi aralığını kullanacaksak onun adını yazabiliriz. İleride scope sayımız arttıkça bulmamız kolay olur. Desciription açıklama kısmı hangi amaçla kullanabileceğimizi yazabiliriz. Örneğin bu scope’ u ip telefonlar için oluşturuyorsak description kısmına ip phone yazabiliriz.

 

5- Burada kullanmak istediğimiz ip adresi aralığını belirliyoruz. Ben 192.168.1.0 adresini kullanacağım. Length bu yüzden 24 Subnet mask ise 3*255 eğer 192.168.0.0 ip adresini kullanıyor olsaydım, length 16 subnet mask ise 2*255 olacak idi. Kullanacağınız ip adresi aralığına göre hesaplamaları yapabileceğiniz bir çok websitesi mevcut herhangi birini kullanabilir siniz. Ip Calculator yazarak çok rahat bu sitelere ulaşabilirsiniz.

 

6- Burada scopemuzun atamamasını istediğimiz aralığı belirliyoruz. Örneğin ben 1-50 arasını ayırdım. Statik el ile ip vermemiz gereken rolleri barındıran cihazlarımız için yada firewall, router gibi ip adresi sabit olması gereken cihazlar için ayırdığımı bir aralığı buraya girerek bunları dağıtmamasını sağlıyoruz.

 

7- İp adresini kiralama süresi, cihaza atanan ip adresi burada belirleyeceğimiz süre kadar adres defterinde bu ip adresi bu cihaza ait diye kaydı tutuluyor. Süre belirlemesi cihazlarımızın kullanım amacına firmamıza göre değişiklik gösterebilir. Örneğin biz kafe isek müşterilerimiz wifi internetimizi kullanıyorsa ip adres kiralama süresini 8 gün yapmak zararımıza olacak bir müşterimiz en fazla 5 saat oturacak ve biz ona ip adresini 8 günlük verdik. 8 gün dolana kadar o ip adresini scope başka kimseye vermeyecek çünkü kaydını öyle oluşturdu. Diğer bir dezavantaj günde onlarca müşteri ağırlayacağız scope hızlı bir şekilde dolar ve ip adresi kiralama işlemini yapamaz. Bunun sonucunda wifi ağımıza katılan müşteri ip adresi alamaz. İp adresi alamayan cihaz internete çıkamaz. Ama sabit bir ofis cihazı ise varsayılan da gelen 8 gün kiralama süresi idealdir.

 

8- DHCP scope ayarlandı. Scope’ un ortamda düzgün çalışabilmesi aygıtlara ip adresi atayabilmesi için iletişim kuracakları yolu belirlemeliyiz. İletişim yolundan kasıt cihazlara ip adresi atayacak fakat bu cihazların ağda iletişime geçip, internete çıkabilmeleri, sorgulama yapabilmeleri için bazı bilgileri bilmeleri lazım. Bu bilgileri scope bu aygıtlara ip adresi verirken, ip adresiyle beraber gönderiyor. Şimdi bu ayaları yapmak ister misiniz seçeneğini evet diyoruz ve devam ediyoruz. Eğer bu adımı atlarsak scope muz çalışsa bile ağ yapılandırmamız eksik kalacaktır. Bütünüyle düzgün çalışması için bu ayarlamaları yapmaya devam ediyoruz.

 

9- Router yada default gateway olarak belirlediğimiz aygıtın ip adresini yazıyoruz. Bu scope dan ip adresi alan cihazlar böylelikle kendi aralarında iletişime geçebilecekler.

 

10- Ortamımız DC kurarken ve o ilk DC ise yanında bir de DNS servisi kuruyor. O DNS servisinin bulunduğu server’ ın ip adresini gösteriyoruz. Böylelikle bu scope üzerinden ip adresi alan aygıtlarımız sorgularını bu DNS üzerinde atıyor. Ek olarak bunu ayarlamaz isek aygıtımızı yada aygıtlarımızı domain ortamına katamayız.

 

11- Bu adım da var ise WINS servisinin yüklü olduğu server’ ı gösteriyoruz. WINS eskiden yani Windows 2000 ve daha öncesinde kullanılan ağdaki netbios adını çözmeye ve olası isim çözümlemesi gereken sistemler de sorunun giderilmesi için getirilmiş servis. Artık yeni sistemler buna gerek yok neredeyse hiç kullanılmamaktadır.

 

12- Scope’ u şimdi aktifleştirmek ister misin? Evet aktifleşsin diyoruz.

 

13- Başarılı bir şekilde scope oluşturma sihirbazını tamamladın. Bitir diyoruz.

 

14- Scope’ umuz oluştu. İçinde address leases kısmında aygıtlarımızı, ip adresinin kalan süresini, hangi ip adresleri dolu bunları görebiliriz. Reservation kısmı bizim sihirbaz sırasında ayırdığımız adres aralığını gösteriyor. İstersek buradan başka ip adres aralığı yada bir ip adresini rezerve edebiliriz. Policies kısmında scope üzerinde belli başlı kurallar belirleyebiliyoruz.

15- IPv4 ve Scope üzerinde mavi ünlem işareti var DC üzerine tıklayıp yenile yapalım yeşile dönecektir. Eğer hala dönmediyse DC üzerine tıklayarak servisi yeniden başlatalım sorun düzelecektir.

 

16- Ortama 4 adet bilgisayar bağlıyorum. Address leases kısmına bakıyorum. Hangi ip adrese hangi bilgisayara kiralanmış ne kadar süresi kalmış ve birçok detayı buradan görebiliyorum.

 

 

Hakkında omerfarukaydin

İlginizi Çekebilir

Windows Deployment Services Multicast

Merhabalar, Bir önceki yazımızda WDS den bahsetmiştik. Şimdi ise WDS Multicast özelliğinden bahsedeceğim. Örneğin elinizde …

1 Yorum

  1. Hocam anlatımınız için teşekkürler. Peki rezervasyon ve belli ip aralığını hariç dağıtım için hariç tutma işlemleri nasıl yapılıyor ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Wordpress Tema indir