Merhaba arkadaşlar, Bu yazımızda Dhcp failover senaryolarından Load balance’ ı anlatacağım. Load balance ne işe yarar? Dhcp isteklerini dengeler, yükü hafifletir, Dhcp serverlarımızdan biri down olduğu zaman aktif olarak dhcp isteklerine cevap verir ve sistemimiz durmaz.
Başlamadan önce 2 adet DHCP rolü taşıyan sunucu kurmalıyız. Dhcp kurulumu için tıklayınız. Scope oluşturmak için tıklayınız.
1- Herhangi bir Dhcp üzerine geliyoruz. Dhcp’ ye sağ tıklayıp, Add Server diyoruz.
2- Bu Dhcp server üzerinden yönetimine izin vereceğimiz DHCP server’ ı seçiyoruz. OK’ a basıyoruz.
3- Eklediğimiz DHCP server’ ın unauthorize ediyoruz ki oda ben dhcp’ yim isteklere bende cevap vereceğim demesin diye. Çakışmayı engellemek için.
4- Üzerinde bulunduğumuz DHCP Server üzerinde IPv4′ e tıklayıp Configure Failover’ a tıklıyoruz.
5- Kullanılabilir scopeları aşağıda gösteriyor.
6- Failover yapısına ekleyebileceğimiz Dhcp serverları listeliyor.
7- Failover yapacağımız Dhcp serverı seçiyoruz.
8- Failover konfigürasyonunu ayarlıyoruz.
Load balance dengesi: oluşturduğumuz scopelar aralığındaki ip adresi dağılımını belirtmek için yapılan ayar. Örneğin 192.168.1.1 – 192.168.1.100 arasını verdiysek 100 adet ip adresimiz mevcuttur Dhcp üzerinde. Yüzde 50 olarak ayarlarsak. İlk dhcp 192.168.1.1-50 arası ip adresini kalan 50 yi de ikinci dhcp server kullanacak. Load balance için diğer ayarlara dokunmamıza gerek yok.
9- Konfigürasyonun özet sayfasıda diyebiliriz. Finish diyerek ayarlarımızı sonlandırıp konfigürasyonu çalışır hale getiriyoruz.
10- Belki küçük ama görünce insanın içini huzurla dolduran yeşil tik misali succesfullar 🙂
11- Load balance sonrası son durum.