Anasayfa / Windows Server 2012 R2 / DNS / DNS Secondary Zone

DNS Secondary Zone

Merhabalar, bir önceki yazımızda Dns root hintslerden bahsetmiştik. Şimdi ise Dns secondary zone dan bahsedeceğim. Bir yapıyı örnek alarak gidelim. Bir şirket lokal DNS kullanıyorlar. Belli başlı Dns kayıtları oluşmuş. Client sorguları her geçen gün artmakta ortamı rahatlatmak adına 2. bir DNS servisi kurup ortama dahil ediyoruz. 2 adet DNS üzerinden sorguları yapıyoruz. Tüm kayıtları tek tek bu DNS servisinde açacakmıyız yada ortamda daha fazla zone varsa tek tek bu zoneları oluştur kayıtları yeniden mi oluştur yapacağız. Tabikide hayır 2. DNS üzerinden 1. DNS’ i göstererek secondary zone yada zonelar oluşturacağız. 4 tıklamayla tüm kayıtları yada zoneları sırasıyla taşıyacağız. Bu hem iş yükünü azaltır hemde 1. DNS servisimizin olduğu makine ortamdan uçtuğunda secondary zone olan DNS servisimizden tüm kayıtları geri primary dns olarak getirebiliriz.

DNS servisini kurmak için tıklayınız.

DNS zone türleri hakkında bilgi almak için tıklayınız.

1- Öncelikle 1.DNS üzerimizde karşı tarafa secondary zone olarak geçireceğimiz zonelarda bir kaç ayar yapıyoruz. Zone’ a sağ tık – General sekmesinden Dynamic updates kısmını None yapıyoruz.

Zone transfer sekmesinde Allow zone transfer yani zone transfer etmeye izin ver diyoruz ve to any server yani tüm serverlara izin ver demiş oluyoruz.

Only name servers listed on the Name Servers tab seçeneği sadece Name Servers kısmında bizim belirttiğimiz Dns sunucularına transfer için izin vermemizi sağlar.

Only to the following servers seçeneği ise aşağıdaki listeye o an eklediğimiz Dns sunucusu yada sunucularına izin verir.

2- 2.DNS sunucumuza geçiyoruz. Forward Lookup Zones kısmında sağ tıklayıp New zone diyoruz.

 

3- Yeni zone oluşturma sihirbazı açılıyor. İşte size zone oluşturmada ben yardımcı olacağım diyor 🙂

 

4- Burada Secondary Zone seçeneğini seçip Next diyoruz.

 

5- Taşıyacağımız zone adını yazıyoruz.

Not: 2.DNS sunucumuza eğer statik ip veriyorsak 1.DNS’ e ağ ayarları kısmında taşıma yaptığımız DNS sunucusunun ip adresini girmeyi unutmuyoruz.

 

6- Zone isminden DNS ip adresini çözüp yeşil tik aldığımızda devam ediyoruz.

 

7- Yeni zone oluşturma sihirbazını tamamlıyoruz ve finish diyerek sonlandırıyoruz.

 

8-2.DNS imiz üzerine zone daki tüm kayıtların olduğu gibi taşındığını görüyoruz.

Hakkında omerfarukaydin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Wordpress Tema indir