Anasayfa / Windows Server 2012 R2 / WDS / Windows Deployment Service (WDS)

Windows Deployment Service (WDS)

Merhabalar,

Bu yazımızda Windows Deployment Servisini ele alacağız. Hep beraber kurup örnek bir ortam oluşturacağız. Windows Deployment servisi ne işe yarar? Örneğin yeni bir firma kuruluyor. Bu firmada 100 adet client var tek tek tüm hepsine işletim sistemi yüklemek yerine ağdan tüm cihazlara windows işletim sistemini dağıtıyoruz ve tek seferde tüm bilgisayarlar hazır windows kurulumu tamamlanıyor. Büyük ölçüde bize zaman kazandırmış oluyor.

Bu yazımızda WDS servisini kurma, konfigürasyonunu yapma, yönetme ve bir adet clienta ağdan Windows kurdurma işlemlerini yapacağız.

Öncelikle Server Manager üzerinden rolümüzü ekleyerek başlayalım.

1-Server Manager üzerinde Add roles and features kısmından Windows Deployment Services seçeneği seçip Add Features diyoruz.

 

2- Bu kısımda birşey seçmiyoruz. Next diyoruz.

 

3- Bu kısımda WDS hakkında önemli noktalar hakkında bizi bilgilendiriyor. Kısaca diyor ki;

-WDS kullanabilmek için ağda DNS ve DHCP servisleri aktif olmalıdır ve bu servis için NTFS dosya sistemi kullanılması gereklidir.

-Başlamadan önce WDS konfigürasyon sihirbazın yada WDSutil.exe kullanarak en az bir tane boot dosyası ve imaj dosyasını imaj mağazasına yani deposuna yüklemelisin.

-WDS kullanarak Windows yüklemek istiyorsan clientlarda PXE – boot aktifleştirmelisin yada 2008 R2 yani Windows 8.1 ve üzeri sürüm yüklemelisin.

 

4- Role Serviceleri iki seçenekte seçili geliyor. Gelmez ise ikisini de seçiyoruz.

 

5- Yeniden başlatma gerekliyse otomatik olarak yeniden başlat seçeneğini seçiyoruz ve install diyoruz.

 

6- Yükleme tamamlandı dediğinde Close diyoruz ve kurulumu sonlandırıyoruz. Bundan sonra ise konfigürasyona geçeceğiz.

 

7- WDS Management Console Server manager üzerinde açıyoruz yada çalıştıra WdsMgmt.msc yazarak da açabiliriz.

 

8- WDS üzerindeki sunucularımızı görüyoruz. Bizim ortamda 1 tane. Configure server diyerek konfigürasyon işlemlerine başlıyoruz.

 

9- Başlamadan önce bazı ortamda olması gereken hazırlıklardan bahsediyor. Sırasıyla;

-Bu servisin bulunduğu sunucu Active Directory domain ortamında ve domaine alınmış olmalıdır.

-DHCP servisi aktif olmalıdır ve ağdaki cihazlara otomatik ip adresi dağıtmalıdır.

-DNS servisi ağ üzerinde aktif olmalıdır.

-Bu servis yani WDS dosya sistemi NTFS kullanmalıdır. Az sonra boot ve image dosyaları için klasör oluşturacağız en azından bu klasörler NTFS dosya sistemi kullanmalıdır.

 

10- Active Directory ile entegre edilmiş seçeneğini seçiyoruz.

 

11- Burada boot ve image dosyalarını nerede tutacağımız gösteren bir NTFS dosya yolu giriyoruz.

 

12- Burada yanlış anlamadıysam DHCP yi dinleme eğer ipv6 ip adresi dağıtıyorsa ve Proxy Dhcp için DHCP ayarlarını konfigüre et yani pxe boot için ağdan boot edebilmesi için.

 

13- Bilinen yada bilinmeyen tüm bilgisayarların PXEboot isteklerini yanıtla  diyoruz.

 

14- Finish diyerek konfigürasyonu tamamlıyoruz. Sonrasında servisimizin dağıtacağı boot dosyaları imaj dosyalarını ayarlayıp servisi aktif hale getireceğiz.

 

15- WDS servisimize start veriyoruz. Servis artık çalışıyor. Dosya dağıtımına hazır ama hangi dosyaları dağıtacak onları da göstermemiz lazım.

 

16- WDS sunucumuza bir adet Windows İşletim sistemi barındıran imaj iso dosyası takıyoruz. Sanal sunucu üzerinde çalıştığımdan iso dosyası takıyorum. Fiziksel sunucu ise yazdırılmış DVD yada usb de takabilirsiniz.

 

17- Isomuzu taktıktan sonra Install Images kısmında sağ tıklayıp, Add Image Group u seçiyoruz.

 

 

18- Benim isom Windows Server 2012 R2 isosu olduğundan grubun adına Windows Server 2012 R2 diyorum. Buradan anlayabileceğimiz gibi ortamımıza birden fazla İşletim Sistemi grupları oluşturabiliyoruz.

 

19- Install Images altında oluşturduğumuz gruba Add Install Image seçeneğini seçerek isomuz içerisinde sources altında bulunan install.wim dosyasını seçiyoruz. Birden çok grup oluşturup her gruba kendi isolarına uygun olarak install.wim dosyalarını göstererek ortamdan birden çok dağıtım grubu oluşturabiliriz.

20- Yolu seçtikten sonra Next diyoruz ve bize isomuz içinde bulunan Windows Server 2012 R2 aileside bulunan sürümleri listeliyor. Bende standart ve datacenter sürümleri mevcut bunlardan core olanları çıkarıyorum.

 

21-Windows Server 2012 R2 gurubu içine imaj dosyalarımız eklendi.

 

22- Isomuzun boot dosyasını da Boot Images kısmına ekliyoruz.

 

 

23- Suan WDS imiz dağıtıma hazır hale geldi. Son olarak WDS sunucusu üzerinde boot seçeneklerinden bahsedeceğim. Sunucumuza sağ tıklayıp Properties kısmını acıyoruz.

 

24- Boot sekmesine geliyoruz. Bilinen ve bilinmeyen clientlar yani bilgisayarlarda boot etme nasıl olsun seçenekleri sırasıyla;

-Kullanıcı F12 ye basarak pxeboot a devam etsin.

-Genellikle pxebootla devam et.

-Kullanıcı ESC tuşuna basmadığı sürece pxeboota devam et.

-Pxeboot hiç kullanma.

Artık hep beraber clientımıza ağdan işletim sistemi yükleyebiliriz.

 

25- WDS’ i sanal sunucu üzerinde yapılandırdığımdan HyperV de bu bug sanırsam. Düzgün olarak WDS’ in dağıtım yapabilmesini sağlamak için client sanal makinesi üzerinden settings kısmından legacy network adapter kullanıyoruz.

 

26- Sanal clientımızı başlatıyoruz. Hiç bir tuşa basmıyoruz ve yükleme başlıyor.

 

27- WDS Management Console’ a geri dönüyoruz ve Pending Devices kısmından talepde bulunan cihazları görebiliyoruz ve oradan approve ederek imaj dosyamızı yolluyoruz. Succesfully  geldiğinde artık clientımıza işletim sistemini kurabiliriz.

 

27- Bundan sonrası 2 üç adım seçimlerimizi yapıp yüklemeyi kendi haline bırakıyoruz. Eğer istersek bu kısımlarıda otomatikleştirebiliriz. Bilgisayarın kullanıcı adından şifresine kadar otomaikleştirebiliriz. Sizin için deneyeceğim 🙂

 

Burada domain admin hesabı gerekli.

Hakkında omerfarukaydin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Wordpress Tema indir