Anasayfa / Windows Server 2012 R2 / WDS / Windows Deployment Services Multicast

Windows Deployment Services Multicast

Merhabalar,

Bir önceki yazımızda WDS den bahsetmiştik. Şimdi ise WDS Multicast özelliğinden bahsedeceğim. Örneğin elinizde 30 adet bilgisayar var tek tek approve etmek istemiyorsunuz, hepsi aynı anda başlasın ve aynı anda bitsin istiyorsunuz o zaman multicast özelliğine hep beraber göz atalım.

WDS multicasti yapılandırmadan önce WDS servisini windows dağıtmaya hazır hale getirmemiz gerekmektedir. WDS yükleyip ve yapılandırmak için tıklayınız.

1- WDS Management Console üzerinde Multicast Transmissions üzerinde Create diyoruz.

 

2- Bu çoklu yükleme bir isim veriyoruz. Birden fazla multicast yükleme grupları oluşturulabiliyor.

 

3- Bu sayfada bize imaj gruplarını listeliyor. Daha önceki yazımdan bakacak olursanız benim 1 adet grubum var. Birden fazla grup olsaydı eğer burada listelenecekti ve seçebilcektik. Multicastin amacı toplu aynı anda aynı işletim sistemini yüklemek olduğu için buradan bir tanesini seçiyoruz.

 

4- Sırasıyla seçenekleri açıklıyorum;

-Auto cast: Bu gruba istekte bulunan tüm clientlar otomatik olarak yüklemeye başlayacak yani tüm clientları aynı hazır edemeyeceğimiz için bu seçenekte yine düzenli bir yükleme yapamayacağız.

Scheduled-Cast: Bu zamanlanmış başlangıç. Eğer bu seçeneği seçersek. Aşağıdaki şartları sağladığında otomatik olarak başlayacak. Başlama için bir tarih belirtebiliyoruz yada ben istek gönderen client sayısı verdiğimiz değer olduğunda başlayanı seçerek devam edicem. 2 clienttan istek gelirse başlat dedim.

 

5- Gördüğünüz gibi Multicast Transmissions kımında oluşturduğumuz zamanlanmış yüklemelerde waiting diyor. Önce bir client ortama dahil edicem sonucu görücez sonra 2. clientı dahil edince olacakları size göstereceğim.

 

6- Başlamadan önce WDS servisiniz özellikler kısmında PXE Response kısmına geliyoruz. Bir önceki yazımda bahsetmeyi unuttum. Bu windows Server 2012 R2 de bir bug. WDS’ i yapılandırırken aşağıdaki seçenek aktif geliyor ama sihirbaz bitince gelip baktığımızda boş görüyoruz. Bu seçeneği tekrar aktif ediyoruz.

 

7- 1. clientımı ortama alınca yükleme kısmına geldiğinde bizi aşağıdaki Yükleme otomatik devam edecek sunucu senin oturumunu otomatik olarak başlatır diyor. Zaten üzerinde Sunucu bekleniyor diyor.

 

8- WDS üzerinde ise durum aşağıdaki gibidir.

 

9- 2. clientı devreye aldığımızda ise sonuç, tabiki de yükleme başlar 🙂

 

Hakkında omerfarukaydin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Wordpress Tema indir